Vragen

Waar moet u aan denken bij een nieuwe groepenkast:

Het vervangen van een groepenkast is niet zomaar gebeurd. Het vereist naast professioneel werk ook de nodige voorbereiding. Om te zorgen dat u niet voor verrassingen komt te staan zijn er enkele vragen die u zichzelf moet stellen voordat u een groepenkast aankoopt en laat plaatsen.
Vragen vervangen groepenkast:


Hoeveel groepen heb ik nodig?

Het is zonder te meten niet precies uit te rekenen hoeveel groepen u nodig heeft. Wel kan er rekening worden gehouden met een aantal factoren. Hoeveel groepen heeft u nu, hebben grootverbruikers (wasmachine, droger, vaatwasser, oven) een eigen aparte groep en wat zijn uw plannen voor de toekomst.
Meestal kan worden afgegaan op het aantal aanwezige groepen. Als de wasmachine en droger op 1 groep zitten kan dit worden opgelost door er een speciale wasmachine droger schakelaar tussen te zetten. Deze schakelaar beschermt de groep tegen overbelasting. De oude stoppenkast is vaak minder gevoelig voor overbelasting dan de nieuwe groepenkasten en daardoor natuurlijk ook minder veilig.
Wat zijn uw plannen voor de toekomst? Het is vaak voordeliger om een groepenkast met twee reserve groepen te plaatsen dan er later 1 bij te plaatsen. Denk daarom goed na over wat u wilt gaan verbouwen of bijplaatsen. Bijvoorbeeld een Quooker of Waterboiler.


Heb ik 1, 2 of 3 fasen nodig?

Om een groepenkast te bestellen of aan te schaffen is het van belang om goed te weten hoeveel fase u in huis binnenkrijgt. Meestal is een normaal woonhuis uitgerust met 1 Fase x25A Maar kookt u elektrisch dan is de kans groot dat u een 2 of 3 fase aansluiting heeft.

Wilt u elektrisch gaan koken dan is het van belang om te zorgen voor een kookgroep en eventueel drie fasen. Een drie fase aansluiting moet u aanvragen bij uw netbeheerder. Het kan voorkomen dat uw aansluiting niet geschikt is voor drie fasen. Er moet dan gegraven worden en een nieuwe kabel aangesloten worden. Dit brengt erg veel kosten met zich mee.

Tip
Kijk op uw KWH meter:
220/230 Volt op de meter dan heeft u een 1 fase aansluiting.
380/400 Volt op de meter dan heeft u een 3 fase aansluiting.

Ook kunt u dit teruglezen op uw energie rekening of opvragen bij uw leverancier.


Voldoet de huidige aansluiting bij mijn wensen in de toekomst?

Als u in de toekomst wil gaan uitbreiden of verbouwen is het goed om te weten welke aansluiting u heeft. Zie de vraag of u 1 , 2 of 3 fase nodig heeft.


Zit er een bel trafo in mijn groepenkast?
In veel oude stoppenkasten zit een ingebouwde bel trafo. De bel trafo is te herkennen aan de 8V of 12V aanduiding. Een bel transformator zorgt er voor dat uw bel zijn stroom krijgt. Geef dit aan tijdens het uitzoeken van uw groepenkast.

Het is ook mogelijk om een bel transformator naast de groepenkast te plaatsen. Bijvoorbeeld als de nieuwe groepenkast vol zit. Hiervoor is dan wel een stopcontact nodig buiten de groepenkast.


Zit er een hoofdschakelaar in mijn huidige groepenkast (verplicht in nieuwe groepenkasten)?

In elke nieuwe groepenkast moet een hoofdschakelaar komen. Een hoofdschakelaar zit bij oude stoppenkasten vaak onder de kast of onderin. De hoofdschakelaar is dan meestal ook een redelijke hendel of de grootste knop. In de nieuwe groepenkasten wordt de hoofdschakelaar vaak aangegeven met een label.

In de nieuwe te plaatsen groepenkast moet verplicht een hoofdschakelaar komen. De verplichting van een hoofdschakelaar is er omdat een groepenkast met 1 handbeweging spanningsloos gemaakt moet kunnen worden.


Hoeveel aardlekschakelaar heb ik nodig?

In een nieuwe groepenkast moeten alle automaten achter een aardlekschakelaar worden geplaatst. Er mogen maximaal 4 groepen achter 1 aardlekschakelaar. Het is verstandig om de groepen op te splitsen onder meer dan 1 aardlekschakelaar, omdat dan bij het uitschakelen van de aardlekschakelaar dan niet meteen alle stroom weg is.

Waarom een aardlekschakelaar? Link naar groepenkast+ aardlekschakelaar


Wanneer heb ik een nieuwe groep nodig?

Een nieuwe groep heeft u nodig als u besluit om een groot apparaat bij te plaatsen. Denk aan een Heather, boiler of Quooker. Ook kan het verstandig zijn om een nieuwe groep bij te plaatsen als een groep te veel vermogen gebruikt. Overbelasting van groepen is 1 van de meest voorkomende oorzaken van brand.


Hoeveel groepen mogen er maximaal in een meterkast ( 1 – 12g)?

In een groepenkast die is aangesloten met 1 fase mogen maximaal 12 groepen. Groepenkasten met 3 fase mogen aangesloten met een onbeperkt aantal groepen. Naast dat alle groepenkasten vaak niet meer plek bieden dan 12 automaten en 3 aardlekschakelaars is het ook raadzaam om niet meer aansluitingen te maken.
Door dat het vermogen van uw groepenkast te hoog wordt is de kans erg groot dat uw hoofdzekering het begeeft. Het vervangen van een hoofdzekering door overbelasting van meerdere groepen moet gedaan worden door een bedrijf met zegelrecht. Hiervoor zal dan ook betaald moeten worden.


Moet mijn aansluiting verzwaard worden?

Uw aansluiting moet voor het vervangen van een groepenkast niet verzwaard worden. zoals eerder aangegeven moet dit alleen bij uitbreiding van een groepenkast. Wilt u bijvoorbeeld meer dan 12 groepen in een groepenkast moet uw aansluiting wel verzwaard worden.


Kan ik ook zelf mijn groepenkast keuren?

Nee dat kunt u niet zelf als u hiervoor geen opleiding heeft gehad. Naast dat het keuren van een groepenkast van groot belang is voor uw veiligheid moet er ook gebruik gemaakt worden van speciaal meet apparatuur. De groepenkast assistent heeft goed opgeleid personeel waarbij uw groepenkast in specialistische handen is.
U kunt wel zelf uw aardlekschakelaar testen. Het wordt aangeraden om dit iedere maand 1 keer te doen.


Waarom moet en aardlekschakelaar getest worden?

Een aardlekschakelaar beschermt tegen lekspanningen. lekspanningen zijn bijvoorbeeld metalen apparaten zoals koelkast, gasfornuis etc.. Aan de buitenkant van een apparaat kan stroom komen te staan door een fout of beschadiging. de aardlekschakelaar schakelt uit als dit voor komt.

Door de aardlekschakelaar te testen voorkomt u dat de aardlekschakelaar niet werkt en u onder spanning komt te staan.


Moet mijn water en gas leiding geaard worden (wat is aarden)?

Uw waterleiding kan of gasleiding kan onder spanning komen te staan. Door de waterleiding en gasleiding te aarden (te verbinden met de groepenkast) voorkomt u dit. Het is levensgevaarlijk om dit niet te doen. De monteurs van de groepenkast assistent zullen u dan ook altijd wijzen op het aarden van de metalen delen.

Wat moet ik doen als mijn aardlekschakelaar stuk is?
Als uw aardlekschakelaar defect is neemt u contact op met de groepenkast assistent. Wij plaatsen dan een nieuwe aardlekschakelaar en keuren dan gelijk uw groepenkast.


Kan ik zelf mijn groepenkast verzegelen?

Nee dit kan niet. U dient contact op te nemen met de groepenkast assistent om uw groepenkast te laten verzegelen. De groepenkast assistent heeft zegelrecht en zijn hiervoor opgeleid.


Mag ik zelf mijn groepenkast vervangen?

Het is raadzaam om dit te laten doen door de groepenkast assistent. Naast dat het plaatsen van een groepenkast veilig moet gebeuren, moet ook de groepenkast gekeurd worden. Verzekeringen kunnen na brand etc. vragen om het keuringsrapport en hoeven zelfs niet te vergoeden als deze ontbreekt. Naast het keuren en juist aansluiten moet de hoofdzekering ook weer verzegeld worden. Dit moet gedaan worden door een bedrijf met zegelrecht.

Wat kost het vervangen van de groepenkast?

Wie is de Groepenkast Assistent?

De groepenkast assistent is onderdeel van Elektro technisch bureau A. Hogenes uit Alphen aan den Rijn. Wij zijn gespecialiseerd in de elektrotechniek en leveren alleen betrouwbare en veilige installaties. Samen met onze kennis van groepenkasten zijn wij uw ideale partner.

Contact

Groepenkast Assistent
Distributieweg 21
2404 CM Alphen aan den Rijn
  • T: 0172 – 74 55 50
  • F: 0172 – 74 55 59
  • E: info@etbhogenes.nl