Aardlekschakelaar

Wat doet de aardlekschakelaar?

Een groepenkast bestaat uit meerdere elementen. Naast de hoofdschakelaar zijn er de automaten en de aardlekschakelaars. Met de hoofdschakelaar kan in één keer de gehele groepenkast spanningsloos gemaakt worden. Met de automaten ofwel groepen kunt u per groep uitschakelen. Of ze worden uitgeschakeld bij overbelasting, kortsluiting etc. De aardlekschakelaar is een vak apart wat is het en wat doet het?

De aardlekschakelaar beveiligt de groepen (maximaal 4) tegen lekspanningen. Lekspanning treed op als er bijvoorbeeld door een fout of andere oorzaak stroom op de buitenkant van een apparaat komt te staan. Bijvoorbeeld een wasmachine, koelkast of ander apparaat van metaal. U kunt zich voorstellen dat dit ernstige gevolgen met zich mee brengt. Dit kan voorkomen worden door een apparaat aan te sluiten op een geaard stopcontact. Het geaarde stopcontact maakt contact met een aardlekschakelaar.

Een aardlekschakelaar meet de stroom die vertrekt en die terugkomt. Als er minder stroom terugkomt dan weggaat dan schakelt de aardlekschakelaar automatisch uit. Het is daarom van groot belang en voor eigen veiligheid om zeer regelmatig de aardlekschakelaar te testen. Dit doet u door op de testknop te drukken op de aardlekschakelaar. aanbevolen wordt om dit 1 keer in de maand te doen.

Naast het testen van de schakelaar is het ook belangrijk om uw groepenkast te onderhouden. Houdt de meterkast schoon en vrij van planken en overige obstakels. Hang voor de zekerheid een zaklamp op.

Hoe Aardlekschakelaar storing zoeken.

Als uw aardlekschakelaar uitspringt moet u de storing oplossen. Dit kunt u in veel gevallen zelf doen. Meestal is een apparaat stuk die u dan kan vervangen. Storing zoeken doet u als volgt:

1. Schakel de groepen uit die behoren bij de aardlekschakelaar
2. Zet de aardlekschakelaar weer aan.
3. Schakel 1 voor 1 de groepen weer aan tot de aardlekschakelaar weer uitspringt.
4. Schakel de groep weer uit en zet overige groepen en aardlekschakelaars weer aan.
5. Trek van de groep die uitstaat alle stekkers uit de stopcontacten (Denk aan CV en mechanische ventilatie)
6. Zet de aardlekschakelaar en de groep weer aan (schakelt de aardlekschakelaar weer uit. Contact dan de groepenkast assistent)
7. Steek alle stekkers terug tot de aardlekschakelaar weer uitvalt. Het apparaat die de aardlekschakelaar uitschakelt is de oorzaak.

Het kan voorkomen dat alles gewoon weer aangezet kan worden. Bedenk dan goed welk apparaat er het laatst is gebruikt (strijkijzer, waterkoker etc.)

Als de aardlekschakelaar stuk is neem dan contact op met de groepenkast assistent.
Wat kost het vervangen van een aardlekschakelaar? Bereken het met onze handige calculator.

Wie is de Groepenkast Assistent?

De groepenkast assistent is onderdeel van Elektro technisch bureau A. Hogenes uit Alphen aan den Rijn. Wij zijn gespecialiseerd in de elektrotechniek en leveren alleen betrouwbare en veilige installaties. Samen met onze kennis van groepenkasten zijn wij uw ideale partner.

Contact

Groepenkast Assistent
Distributieweg 21
2404 CM Alphen aan den Rijn
  • T: 0172 – 74 55 50
  • F: 0172 – 74 55 59
  • E: info@etbhogenes.nl